Siedlinghausen

Villa Sorpe en Villa Ennert liggen beide in het centrum van het dorp Siedlinghausen, gemeente Winterberg. Siedlinghausen is met ruim 2000 inwoners na Winterberg en Willingen het grootste dorp van het Hoog-Sauerland. In het dorp zijn bakkers, slagers, een drogisterij, een supermarkt en benzinestations. Er is een sportcomplex met voetbalveld, tennisbanen, een verwarmd buitenzwembad en een verwarmd binnenzwembad. Het buitenzwembad is van mei tot eind september geopend.

Ontwikkeling inwoneraantal

Het dorp Siedlinghausen is rond 900 ontstaan en werd voor het eerst vermeld in 1314 in de lijst van goederen van het klooster Meschede. De naam is waarschijnlijk afgeleid van “Sedelhof” wat herenhuis of huis van de adel betekent. In de 15e Eeuw werd het nabijgelegen dorp Nergkirchen gesticht en behoorde het dorp “Sidlinghausen” tot het Graafschap Grönebach. Vanaf 1802 was het onderdeel van het hertogdom Westfalen, onderdeel van Graafschap Hessen-Darmstad. Vanaf 1816 behoorde Siedlinghausen tot Pruisen, later onderdeel van Medebach en daarna Brilon. Op 1 Januari 1975 werd Siedlinghausen opgenomen in de stad Winterberg.

Eind 19e eeuw had de stad ongeveer 900 inwoners.Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog steeg door de grote toeloop van vluchtelingen het inwoneraantal tot ruim 2100. Op 30 maart 1945 marcheerde de Duitse Wehrmacht door het dorp richting Winterberg. Slechts een paar soldaten bleven in Siedlinghausen ingekwartierd. De Duitse troepen en hun apparatuur waren in deplorabele toestand en de lokale bevolking moest paardenkarren leveren om soldaten te verplaatsen. Op 4 april 1945 belegerden Amerikaanse troepen het dorp, dat zich op 6 april overgaf.

Bezienswaardigheden en cultuur

Voormalig jachthuis Siedlinghausen
In 1858 werd door Baron von Furstenberg het jachtslot Siedlinghausen gebouwd. Het jachthuis lag ongeveer drie kilometer van het stadscentrum aan de voet van de Steinberg (713 m) op de L742 tussen Siedlinghausen en Schmallenberg-Rehsiepen langs de rivier Neger. Het adellijke huis is altijd belangrijk geweest voor Siedlinghausen. Na de overname van het landgoed rond 1370 werd door de familie van Gaugreben een landhuis / kasteel op deze lokatie gebouwd. Tot 1657 bleef het landgoed in handen van de familie van Gaugreben, waarna het door vererving in handen van Caspar Christian Vogt van Elspe kwam. In 1810 werd het landgoed aan de gemeente te koop aangeboden, maar deze ging daar niet op in. Baron Friedrich Leopold von Furstenberg ontfermde zich vervolgens over het geheel en bouwde in 1858 het toenmalige jachtslot. In 1966 werd het slot gesloopt en op de fundamenten werd in 1968 een huis gebouwd.

Schutzenhalle
De in 1876 opgerichte Schützengesellschaft van Siedlinghausen hield een jaarlijks feest in tenten. Tegen 1900 besloten ze om een hal te bouwen. De St.-Johannes-Schützenhalle werd in 1906 gebouwd en staat sinds 1996 als monument geregistreerd. De belangrijkste functie is om voor de jaarlijkse schietpartij accommodatie te bieden. Daarnaast is het een multifunctioneel gebouw geworden. In de kelder is de plaatselijke schietvereniging gevestigd. Tevens bevindt er zich een oefenruimte voor musici.

Natuurlijke Monumenten
Een zeer opvallend overblijfsel van de leisteen mijnbouw is het bergmeer “Bergsee”. In deze voormalige leisteengroeve heeft door regenwater zich een 7-9 m diep meer gevormd. Vandaag de dag wordt het meer gebruikt om te duiken en de steile wanden te beklimmen.


Economie en infrastructuur
Siedlinghausen behoort tot het Fredeburger gebied. Vanaf de 16e eeuw tot 1980 werd hier leisteen gedolven. Sinds de 16e eeuw wordt er een ijzerindustrie in het dorp opgebouwd. Deze omvatte smelterijen en smeden die diverse voorwerpen zoals zeisen, hamers en sikkels maakten. Vandaag leven de inwoners van het toerisme, de landbouw en bosbouw.