Routebeschrijving

Door het uitgebreide net van Autobahnen is het Sauerland goed ontsloten en uitstekend met eigen vervoer te bereiken. Op ca. 3-3.5 uur autorijden vanaf Utrecht bent u in het Sauerland. Route naar WinterbergSiedlinghausen en Winterberg beschikken over een eigen treinstation en zijn zodoende vanuit Arnhem/Venlo via Dortmund naar het Sauerland bereikbaar. Vanuit het centrum vertrekken er minimaal 1x per uur lokale bussen naar de dorpen rondom Winterberg.

Hieronder vindt u de route-beschrijving per auto vanuit Nederland naar het Sauerland:

  • Via Eindhoven of Nijmegen: Venlo, Duisburg
    (A40), Essen, Bochum, Dortmund (A40-B1). Op snelweg blijven, die dwars door het centrum van Dortmund gaat (B1) en overgaat in de 44 richting Kassel. Neem vervolgens afslag Arnsberg (445).
  • Via Enschede: Münster (B54), Dortmund (1). Bij Autokreuz Dortmund / Unna richting Kassel (44).Vervolgens bij Autokreuz Werl richting Arnsberg / Bestwig (445).
  • Via Arnhem: Oberhausen (3), dan eerst Dortmund, vervolgens Hannover aanhouden (2) tot Kamener Kreuz. Daarna Kassel (A1-A44). volgen. Neem vervolgens afslag Arnsberg (445).
  • Na de afslag Arnsberg: Volg de snelweg het Sauerland in en doorrijden tot Meschede (afslag 70) of het einde van de autobaan bij Bestwig. Winterberg staat dan aangegeven.
  • Via Heerlen: Aachen, Köln (4), Olpe (45). Bij afslag Olpe de snelweg af. Hier richting (zuid) Lennestadt, Schmallenberg en dan Winterberg.

Let bij het instellen van uw navigatiesysteem erop dat er meerdere plaatsen in Duitsland zijn met de naam Winterberg. De stad Winterberg die u moet hebben, ligt in het HSK (Hoch Sauerland Kreis) en in NRW (Nord Rhein Westfalen) en wordt ook weleens aangeduid met Winterberg Westf.

Winterbanden nodig in het Sauerland?

Het is in Duitsland verplicht de auto-uitrusting aan te passen aan de weersomstandigheden. Dat betekent dat u winterbanden voert als u rijdt in winterse omstandigheden. Van winterse omstandigheden is volgens de wet in elk geval sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Duitsland kent geen vaste periode waarin het gebruik van winterbanden verplicht is. Winterbanden met het sneeuwvlok symbool, M+S banden en all weather banden zijn toegestaan. Het profiel moet minimaal 1,6 mm zijn, aanbevolen wordt tenminste 4 mm. Bron: ANWB

Met de trein naar Winterberg

Met de trein naar Winterberg is prima te doen. Op de website van NS hispeed boekt u een ticket naar Dortmund al vanaf 19,- met vertrekvanuit Utrecht. Vanaf Dortmund is het vervolgens nog maar 1,5 uur naar Winterberg. Meer informatie van vertrektijden vindt u op de website van NS Internationaal of op de website van de Duitse spoorwegen (Deutsche Bahn).